De toekomst van werk: de vierdaagse, 32-uren werkweek omarmen met AFAS

DSC06485

Living Tomorrow, toegewijd aan het onderzoeken van de toekomst van werk, deelt haar inzichten over een baanbrekend initiatief van onze gewaardeerde partner, AFAS Software. Dit vooruitdenkende bedrijf heeft een gedurfde stap gezet om het traditionele werkparadigma te herdefiniëren door een vierdaagse werkweek van 32 uur te introduceren voor al zijn werknemers.

De baanbrekende stap van AFAS

AFAS Software, een toonaangevende leverancier van ERP-software, kondigde onlangs een revolutionaire verandering in hun werkcultuur aan. Vanaf 1 januari 2025 zullen de kantoren van het bedrijf op vrijdag gesloten zijn, zodat alle 700 werknemers een "ontwikkelingsdag" hebben - een dag die gewijd is aan persoonlijke groei, ontspanning en activiteiten die echt belangrijk voor hen zijn. Het is echter belangrijk op te merken dat de vierdaagse werkweek van AFAS afwijkt van het typische model dat je bij andere bedrijven aantreft. AFAS-medewerkers zullen vier dagen per week werken, maar hun totale wekelijkse aantal uren zal worden teruggebracht van de standaard 40 uur naar 32 uur, terwijl ze hetzelfde salaris, bonussen, voordelen en vakantietijd blijven ontvangen.


AFAS CEO België Machiel den Dekker: "We zitten in een soort ratrace om de productiviteit te verhogen, maar winststijgingen gaan meestal naar de eigenaren en aandeelhouders van een bedrijf, niet naar de werknemers. Het introduceren van een vierdaagse werkweek kan dat veranderen."[1] AFAS verwacht dat de introductie van kunstmatige intelligentie de productiviteit verder zal verhogen, waardoor het bedrijf werknemers voor 40 uur kan blijven betalen terwijl ze slechts 32 uur per week werken.[1][2]

De voors en tegens: een open gesprek

Laten we een eerlijke discussie voeren over de mogelijke voordelen en uitdagingen van AFAS' vierdaagse, 32-urige werkweekmodel.

Zal het de balans tussen werk en privé verbeteren? Absoluut! Met een extra vrije dag kunnen werknemers persoonlijke zaken regelen, meer tijd doorbrengen met familie en vrienden en hobby's en interesses nastreven, wat leidt tot meer werktevredenheid en minder burn-out. Zoals een expert opmerkte: "Streef niet naar succes als je het wilt; doe gewoon waar je van houdt en waar je in gelooft, dan komt het vanzelf."[3] Dit gevoel komt overeen met de AFAS-benadering, omdat ze een omgeving willen creëren waarin werknemers zich zowel professioneel als persoonlijk kunnen ontplooien.

Maar wacht eens, kan de productiviteit echt toenemen met minder werkuren? Verrassend genoeg wel, volgens AFAS. Zij geloven dat werknemers met behulp van AI hun productiviteit kunnen handhaven of zelfs verhogen met minder uren, wat zowel het bedrijf als de werknemers ten goede komt.[1][4] Het is zoals het oude gezegde luidt: "Werk slimmer, niet harder." En wie wil er nu niet productiever zijn in minder tijd? Hoewel we het niet kunnen helpen ons af te vragen of werknemers zich onder druk gezet zouden kunnen voelen om meer uren te werken op hun resterende dagen, wat zou kunnen leiden tot een burn-out en verminderde productiviteit. Het is een terechte zorg die AFAS zal moeten aanpakken.

En laten we de grote vraag niet vergeten: Zal de impact op salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden significant zijn? Dit is een cruciale vraag, aangezien AFAS van plan is om werknemers te blijven betalen voor 40 uur terwijl ze maar 32 uur per week werken.[3][4] Het is alsof je elke week een gratis vrije dag krijgt, maar zullen er verborgen kosten of nadelen zijn? Alleen de tijd zal het leren.

De toekomst van werk

De vierdaagse 32-urige werkweek die AFAS heeft geïntroduceerd is een baanbrekende stap die aansluit bij de visie van Living Tomorrow om de toekomst van werk vorm te geven. Als partner in deze reis delen we de inzet van AFAS om een werkcultuur te stimuleren die prioriteit geeft aan het welzijn, de productiviteit en de duurzaamheid van werknemers.

Met de opkomst van werken op afstand en flexibele roosters, is de traditionele vijfdaagse werkweek niet langer de enige optie. Terwijl AFAS Software en andere bedrijven experimenteren met deze nieuwe modellen, kunnen we aanzienlijke veranderingen verwachten in de manier waarop we werken en leven. Bij Living Tomorrow geloven we in proactieve samenwerking tussen alle belanghebbenden om waardevolle banen te creëren in een bloeiende samenleving, en het initiatief van AFAS is een stap in de goede richting.

Conclusie

De vierdaagse 32-urige werkweek is een veelbelovende trend die tal van voordelen biedt, van een betere balans tussen werk en privé tot een hogere productiviteit en milieuduurzaamheid. Hoewel er uitdagingen zijn om rekening mee te houden, maken de potentiële voordelen het een aantrekkelijke optie voor bedrijven die willen innoveren en voorop willen blijven lopen. Naarmate we verder gaan, is het essentieel om de impact van deze nieuwe modellen te blijven monitoren, de zorgen die zich voordoen aan te pakken en inzichten te putten uit academisch onderzoek en marktleiders zoals AFAS Software.

De toekomst van werk is hier en het is tijd om ons aan te passen. Wie weet werken we over niet al te lange tijd allemaal vier dagen, 32 uur per week en genieten we van weekenden van drie dagen. Zou dat geen droom zijn die uitkomt? Bij Living Tomorrow zetten we ons in om deze toekomst te verkennen en vorm te geven, stap voor stap.

Referenties

[1] NL Times. (2024). All 700 AFAS Software employees will move to four-day work week for same pay. Informatie hier verzameld.

[2] DutchNews.nl. (2024). Dutch software firm shifts to four-day weeks for five days pay. Informatie hier verzameld.

[3] Jobgether. (2023). Remote Jobs and 4-Day Workweek: The Ultimate in Flexibility? Informatie hier verzameld.

[4] CNBC. (2023). Workers Most Likely to Say a 4-Day Workweek Would Improve Productivity. Informatie hier verzameld.

[5] Springer. (2023). The four-day work week: a chronological, systematic review of the academic literature. Informatie hier verzameld.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Drag
0%