VERKEERSVEILIGHEID
Sinds 2018 is het aantal verkeersslachtoffers in Vlaanderen opnieuw gestegen. Momenteel stagneren de cijfers, maar het risico op ongevallen met letsels blijft groot voor kwetsbare weggebruikers in Vlaanderen. En dat terwijl het verkeer veilig moet zijn voor alle gebruikers en modi. We willen hier verandering in brengen door te focussen op transparant beleid, trainingen rond veilig gedrag, infrastructurele verbeteringen, wetgeving en handhaving.
Doelstellingen
Het Vlaams Verkeersveiligheidsplan geeft vorm aan het beleid rond verkeersveiligheid in Vlaanderen. Het zet de actieve weggebruiker centraal in zijn ambities en werkt aan 9 doelen:
- Veilige, goed onderhouden infrastructuur
- Permanente opleiding en sensibilisering
- Duidelijke regelgeving
- Sterke samenwerkingen met verkeersveiligheids- partners en alle weggebruikers
- Research, evaluatie en monitoring
- Focus op nieuwe ontwikkelingen in transport, voertuigtechnologie en innovatie
- Efficiënte handhavingsketen voor een kwalitatief handhavingsbeleid
- Ontwikkeling van duurzame mobiliteit
- Objectieve en subjectieve gevoelens van verkeers(on)- veiligheid als kwaliteitsvoorwaarde
Er zijn 37 maatregelen voorgesteld, met als overkoepelende doel om aanzienlijke vooruitgang te boeken in 3 belangrijke probleemgebieden: rijden onder invloed, te hard rijden en afgeleid rijden. We mikken op 25% minder dodelijke ongevallen tegen 2025 en 30% minder tegen 2030, met 2019 als referentiepunt. Tegen 2050 mogen er geen voetgangers of fietsers meer sterven op de Vlaamse wegen (Vision Zero).
Innoveren voor de verkeersveiligheid
De MIA-werkwijze (Mobiliteit Innovatief Aanpakken) focust op eenvoud, versnelde output, participatie en een bot- tom-upbenadering om de verkeersveiligheid te verbeteren. Met MIA willen we logge bureaucratische structuren elimi- neren, samenwerken met burgers, gemeenten, provincies en experts en maatregelen monitoren om tijdig in te grijpen. Via pilootprojecten worden onveilige verkeerspunten en fietsinfrastructuur op een realistische manier aangepakt. Na een positieve evaluatie worden deze proefinvesteringen dan uitgerold over heel Vlaanderen.
Samen voor veiliger verkeer
Vision Zero en verkeersveiligheid zijn ge- meenschappelijke doelen voor tal van landen en internationale organisaties. Zoals aange- geven stagneren de cijfers jammer genoeg in Vlaanderen. Tijd dus om actie te nemen. We zijn heel geïnteresseerd in best practices uit andere regio’s en landen, maar staan ook klaar om onze eigen expertise te delen.
Artikel beschikbaar gesteld door onze partner
Vlaams beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken
Latest insights & stories
Waarom uw AI-project ook een dataproject is
AI heeft kwalitatieve data nodig om zijn volledige potentieel te benutten. Yashfeen Saiyid, Data & AI Practice Lead bij Proximus NXT, legt uit hoe u met een datagedreven benadering de fundamenten voor een succesvol AI-project legt.
“Het bedrijfsleven raakt almaar sterker doordrongen van toepassingen die gebaseerd zijn op artificiële intelligentie. De opmars van generatieve AI, met ChatGPT als uithangbord, zorgde de voorbije tijd voor een opvallende versnelling. Volgens Gartner zal zelfs 90% van de bedrijven in 2025 gebruikmaken van AI op de werkvloer”, begint Yashfeen Saiyid, Data & AI Practice Lead bij Proximus NXT en Managing Director bij Codit.
DE VLAAMSE HAVENSTRATEGIE
Vlaanderen telt 3 grote zeehavens, elk met hun eigen belangen en accenten: Port of Antwerp-Bruges, North Sea Port en de haven van Oostende. De Vlaamse havenstrategie wil de individuele strategieën van deze havens aanvullen en versterken. Maar daarvoor moeten we de krachten bundelen. Alleen zo kunnen we de uitdagingen voor de havens en de logistieke sector efficiënt aanpakken en oplossingen op maat creëren, ook voor Vlaanderen.
Wat betekent de NIS2-richtlijn voor uw onderneming?
Op 18 oktober 2024 treedt de NIS2-richtlijn in voege. Ondernemingen moeten passende maatregelen treffen om de cyberbeveiliging te waarborgen. Valéry Vander Geeten van het CCB en Bart Callens van Proximus NXT leggen uit welke voorbereidingen u best maakt.