Hoe slimmer een gebouw, hoe duurzamer
5 bouwinnovaties die de gebouwen van morgen duurzamer zullen maken
Om een gebouw duurzamer te maken, moeten we het vooral slimmer maken. Dankzij AI en automatisering kunnen we bijvoorbeeld CO2-neutrale en cradle-to-cradle bouwmaterialen ontwikkelen en ons energieverbruik sterk reduceren.
Dat bewijst de innovatiecampus van Living Tomorrow in Vilvoorde, waar vele van deze innovaties al geïntegreerd werden. Architect Frank Beliën, oprichter van Living Tomorrow, en Carolyn Beliën, architect, voorspellen dé vijf bouwinnovaties die onze gebouwen van morgen duurzamer zullen maken.
Gebouwen verbruiken ongeveer 30% van de energie in de wereld en zijn verantwoordelijk voor bijna 40% van de jaarlijkse CO2-uitstoot, zo blijkt uit een recent rapport van de Verenigde Naties. Het is dus belangrijk dat we onze constructies sterk verduurzamen. En daarvoor moeten we ze vooral slimmer maken, zo gelooft Carolyn Beliën. Van de materialen waaruit ze opgetrokken worden, tot de manier waarop we ze gebruiken en we ze uiteindelijk afbreken of hergebruiken. 5 innovaties die zullen bijdragen aan meer duurzame gebouwen.
1. CO2-reducerende bouwmaterialen
De (productie van de) materialen waarmee we bouwen, zijn een belangrijke bron van CO2-uitstoot. “Materialen die CO2 opslaan en hergebruiken hergebruiken in plaats van uit te stoten zijn dus absoluut de toekomst”, vertelt Frank Beliën. “Voor de buitenbekleding van onze innovatiecampus hebben we bijvoorbeeld gewerkt met de Carbstone technologie van gevelbekledingsproducent Vandersanden. Bij de productie van deze blauwe platen wordt CO2 als binder gebruikt en permanent opgeslagen in het product, wat resulteert in een veel lagere CO2-uitstoot in de productie. Daarnaast gebruikten we ook het Ecopact beton van Holcim dat dankzij een combinatie van innovatieve cementen, minerale componenten, specifieke additieven en bouw- en sloopafval de CO2-uitstoot bij productie stevig vermindert.”
'Materialen die CO2 opslaan en hergebruiken in plaats van uit te stoten zijn absoluut de toekomst.'
2. Rekening houden met de volledige Life Cycle van bouwmaterialen
Om duurzaam te zijn, is het naast CO2-reductie ook belangrijk om de volledige Life Cycle van materialen mee in rekening te nemen. “Dit betekent dat je al incalculeert hoe je de materialen zal onderhouden, opvolgen en uiteindelijk recycleren”, legt Frank Beliën uit. “We werken voor onze campus dan ook bijvoorbeeld met de ‘Internet of Façades’-applicatie van Schüco waarmee elk gevelelement zijn eigen digitale identiteit krijgt waarmee de samenstelling, onderhoudsgeschiedenis, recyclagemogelijkheden… te raadplegen zijn. Dit zorgt ervoor dat materialen langer meegaan en ook op de juiste manier verwerkt kunnen worden aan het einde van de levensduur. In de toekomst zal al deze informatie in echte ‘digitale tweelingen’ van gebouwen verwerkt kunnen worden.”
Carolyn vult aan: “Ook het madaster, ook gekend als een materialenpaspoort, zal hieraan bijdragen. We beschouwen ieder gebouw als een bibliotheek van materialen. In deze digitale bibliotheek gaan we omschrijven van welke grondstoffen het materiaal gemaakt is, wat de oorsprong ervan is… Op die manier kunnen we veel beter geïnformeerde beslissingen maken over het verdere hergebruik van een materiaal.”
3. Flexibeler ontwerpen om levensduur gebouwen te verlengen
Niet alleen de Life Cycle van materialen, maar ook die van de gebouwen zelf speelt een rol in de uiteindelijke duurzaamheid. “Hoe flexibeler de functie van een gebouw, hoe langer de constructie en de materialen kunnen meegaan en hoe duurzamer het geheel dus zal zijn. Als je vandaag een kantoorgebouw bouwt, zorg je er best voor dat de constructie, indeling en materialen zo gekozen worden dat het makkelijk om te vormen is naar bijvoorbeeld appartementen of zorgflats”, vertelt Carolyn Beliën.
'Hoe flexibeler de functie van een gebouw, hoe langer de constructie en de materialen kunnen meegaan. Ook dit is duurzaam naar een gebouw kijken.'
4. Energieverbruik controleren en verlagen
Na de energiecrisis staat energie-efficiëntie hoog op de agenda. In de toekomst zullen verwarming en koeling niet langer op fossiele brandstoffen werken, maar op duurzame energie. Zonnepanelen, warmtepompen, batterijen, zonneboilers, geothermische systemen... worden steeds populairder. Voor onze Living Tomorrow innovatiecampus hebben we gekozen voor een BEO (Borehole Energy Storage) veld. Met buizen vol water die tot 150 meter diep in de grond lopen, gebruiken we aardwarmte voor verwarming. In combinatie met warmtepompen is het een zeer duurzaam verwarmingssysteem,' zegt Frank Beliën. 'Het verwarmde water loopt ook door Interalu's innovatieve "klimaatplafonds" - trendy plafondpanelen die fungeren als verwarmings- en koelelementen.'
5. Geconnecteerde systemen
Het ultieme slimme gebouw zullen we uiteindelijk creëren dankzij de zogenaamde ‘digital twins’. Dit is een digitale kopie van een gebouw waarin alle gegevens verzameld worden en aan elkaar gelinkt worden. “Zo zullen we bijvoorbeeld de verwarming, koeling en CO2-meting in onze innovatiecampus kunnen aansluiten op de automatische ramen van Schüco zodat deze op de juiste momenten op en dicht gaan. Het gebouw zal zichzelf zo uiteindelijk volledig zelfstandig kunnen beheren. Zelf temperaturen reguleren op maat, defecten detecteren en onderhoud regelen waar nodig, ruimtes verlichten,… Om zo alle materialen en systemen op een zo efficiënt en duurzaam mogelijke manier in te zetten”, besluit Carolyn Beliën.
Latest insights & stories
Wat betekent de NIS2-richtlijn voor uw onderneming?
Op 18 oktober 2024 treedt de NIS2-richtlijn in voege. Ondernemingen moeten passende maatregelen treffen om de cyberbeveiliging te waarborgen. Valéry Vander Geeten van het CCB en Bart Callens van Proximus NXT leggen uit welke voorbereidingen u best maakt.
PROJECT OLIVIA
Het transport over zee neemt elk jaar toe. Het aantal jobs in de maritieme sector dus ook. Zowel bij multinationals en lokale start-ups als bij de overheid. Toch blijft het een voornamelijk mannelijke sector. Daar willen we met Project Olivia verandering in brengen door vrouwen te inspireren om te kiezen voor een job op, aan of rond het water. Een doel dat we delen met vele andere landen en waarvoor we dus graag internationaal samenwerken.
AI zal tegen 2028 goed zijn voor 10% van de wereldwijde IT-uitgaven: hier moet je investeren
Naarmate AI versnelt naar 10% van de wereldwijde IT-uitgaven tegen 2028, ligt de uitdaging in het kiezen van de juiste investeringsgebieden. Ontdek onze inzichten over hoe je je AI-budget kunt richten op impactvolle, schaalbare projecten die meetbare bedrijfswaarde opleveren. Ontgrendel de strategieën om potentieel om te zetten in prestaties.